khmerforsocial

Discussions

loading...

Breaking

Wednesday, August 26, 2015

អាហារ​​ សម្រាប់​​ជួយសួត​

អាហារ​​ ដូចខាងក្រោមនេះមានប្រយោជន៍សំរាបសួតៈ

១.បបរ​ទឹក​អំពៅ​
អង្ករ​ខ្សាយ​៥០ក្រាម​ លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត​ និង​ដាក់​ដាំ​​​ឲ្យ​ក្លាយ​ជា​បបរ​ទើប​ចាក់​ទឹកអំពៅ​ក្នុង​បរិមាណ​​ពី​១០០​ទៅ​១៥០​មិល្លីក្រាម​​​ និង​កូរ​ឲ្យ​សព្វ​ទទួលទាន​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​​២​ដង។ បបរ​ទឹក​អំពៅ​នេះ​ត្រូវ​​នឹង​មនុស្ស​មាន​សួត​ស្ងួត​ និង​ក្អក។
២.បបរ​គ្រាប់​អាម៉ង់​ និង​ថ្នាំ​ស៊ិនសែ
អង្ករ​ខ្សាយ​ ៥០ក្រាម​ លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត​ និង​ដាក់​ដាំ​ឲ្យ​ពុះ​រួច​ហើយ​ដាក់​គ្រាប់​អាម៉ង់​ ១០ក្រាម។ នៅ​ពេល​ជិត​ក្លាយ​ទៅ​ជា​បបរ​ហើយ​ទើប​ដាក់​មើម​លីលី​ (ថ្នាំស៊ិនសែ)។ ក្រោយ​ពេល​ក្លាយ​ជា​បបរ​ហើយ​ត្រូវ​ដាក់​ស្ករ​ស​ចូល​ក្នុង​បរិមាណ​សមល្មម​ទើប​ដួស​យក​មក​​ទទួលទាន។ បបរ​គ្រាប់​អាម៉ង់​ និង​ថ្នាំ​ស៊ិប​សែ​នេះ​អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​ស្ងួត​មាន​ជាតិ​សំណើម​និង​ បំបាត់​ក្អក។
៣.ទឹកឃ្មុំ​លាយ​ទឹក​សណ្ដែក
ទឹក​សណ្ដែក​ក្ដៅ​មួយ​ចាន​ចង្កឹះ​លាយ​ទឹកឃ្មុំ​ពី​១​ទៅ​២​ ស្លាបព្រាបាយ​ ហើយ​ត្រូវ​​រង់ចាំ​ឲ្យ​នៅ​ក្ដៅ​ឧណ្ហៗ​ទើប​យក​មក​ទទួលទាន​ទើប​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​អាច​កាត់​ស្លេស្លិ៍​ និង​បំបាត់​ក្អក។
៤.សាច់​ទា​ស្ងោរ​ជាមួយ​នឹង​សណ្ដែក​ដី
សាច់​ទា​​២៥០ក្រាម​ លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត​ និង​កាប់​ជា​​ដុំៗ​រួច​ហើយ​ដាក់​ស្ងោរ​ជាមួយ​នឹង​គ្រាប់​សណ្ដែក​ដី​១០០​ក្រាម​ ដោយ​លាយ​ជាមួយ​នឹង​គ្រឿង​ផ្សំ​ ដូចជា​ អំបិល​ និង​ម្សៅ​ស៊ុប​ទៅ​តាម​​ចំណង់ចំណូល​ចិត្ត។ ក្រោយ​ពី​ស្ងោរ​ដោយ​ប្រើ​ភ្លើង​តិចៗ​ឲ្យ​ផុយ​សាច់​ហើយ​ ទើប​ដួស​ដាក់​ចាន​ និង​ទទួលទាន​ធ្វើ​ជា​​អាហារ​ពេល​បាយ​ធម្មតា។ អាហារ​នេះ​អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​សួត​មាន​ជាតិ​សំណើម​ និង​បំបាត់​ក្អក។
៥.ដំឡូងជ្វា​
​ ​ ដំឡូងជ្វា​មួយ​មើម​ផ្ទុកជាង​៥០០​ភាគរយ​សំណូមពរ​វីតាមីន A ប្រចាំថ្ងៃ​សម្រាប់​សរីរាង្គ​(​តាម​របាយការណ៍​រប​ស់ foodreference.com)​  អ្នក​អាច​ទទួលទាន​ដំឡូង​អាំង​ឬ​ស្ងោរ អាស្រ័យ​ទៅតាម​ចំណូលចិត្ត ។​

  ៦.ផ្កា​ស្ពៃ​បៃតង​

​    ​ផ្កា​ស្ពៃ​បៃតង សម្បូរ​សារជាតិ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​វីតាមីន C , ពពួក​សារជាតិ​រំញោច​ជួយ​ស្តារ​កោសិកា​សួត ត្រូវ​បំផ្លាញ​ដោយសារ​បរិយាកាស​កខ្វក់ ឬ​សារ​ជាតិពុល​ដែល​អ្នក​ហឺត​ចូល​។ តាម​របាយការណ៍​មួយ​របស់​មន្ទីរពេទ្យ​នៅ អង់គ្លេស ក្រោយពេល​តាមដាន​រប​ប​ទទួលទាន​របស់​ម​នុស្ស​ធំ ២.៦០០​នាក់ លទ្ធផល​បង្ហាញថា អ្នក​បំពេញបន្ថែម គ្រប់គ្រាន់​វីតាមីន  C ដូច​សំណូមពរ​នោះ សួត​ធ្វើ​សកម្ម​ភាពល្អ​ជាង​ប្រៀប​នឹង​អ្នក​ពុំ​បំពេញ​វីតាមីន C គ្រប់​ក្នុង​របប​ទទួលទាន ។​

 ៧.​ទឹកដោះ​គ្មាន​ក្រែ​ម​

​    
ទឹកដោះ​គ្មាន​ក្រែ​ម ជា​បណ្តា​ផលិតផល​ពី​ទឹកដោះ​ផ្សេងៗ ជា​ប្រភព​អាហារ​មួយ​ផ្ទុក​វីតាមីន D យ៉ាងច្រើន​។ វីតាមីន D ជា​ប្រភេទ​វីតាមីន​ច្រើន​ត្រូវបាន​សំយោគ​ពី​ពន្លឺ​ដល់​កាំរស្មី UV​។ ប៉ុន្តែ​មនុស្ស​ជាច្រើន​ពុំ​ទទួលបាន​វីតាមីន  ដ៏​សំខាន់​នេះ​គ្រប់គ្រាន់ ។ វីតាមីន D ជំនួយ​សម្រាប់​ការព្យាបាល​ជំងឺ COPD ឬ ហឺត​។ ទន្ទឹម​នោះ​វីតាមីន​នេះ​ក៏​ប្រឆាំងតប​រាល់​ដំណើរការ​មាន​គ្រោះថ្នាក់​បង្កើតជា​ពពួក​ជាលិកា​មហារីក​នៅ​សួត និង​ជួយ​បន្ថយ​ការ​ប្រឈម​រលាក​សួតភ្លាមៗ ឬ​រ៉ាំរ៉ៃ ។
៨.ប៉េងប៉ោះ​
ប៉េងប៉ោះ​សម្បូរ​ជាតិ Carotene Lycopene សម្រាប់​ជួយ​ទ្រទ្រង់​សុខភាព​សួត​។ ចូរ​ចំអិន​វា​ជា​មួយ​ប្រេង​អូ​លីវ​បន្តិចបន្តួច​ដើម្បី​អោយ​វា​បញ្ចេញ​ជាតិ Lycopene បាន​។ ផ្លែ​ត្របែក​ក៏មាន Lycopene ក្នុង​កម្រិត​តិចតួច​ដែរ​។

ប្រភពៈដកស្រង់ចេញពីៈ
 ​www.cen.com.kh
www.health.com.kh

No comments:

Post a Comment